Om AWD

Ras beskrivning av en AWD

Innan vi börjar beskriva och innan du bestämmer dig för att köpa en AWD så är det otroligt viktigt att du känner till vad är high % middel % Low % .High är 95 %- 75 % varggener Middel är 74% – 45 % Low är 45%- 1 %. Vi väljer att sätta gränsen till 0% , det är säkert många som inte håller med och i flera andra länder till ex USA tycker man att efter 30 är det ingen Wolfdog. En annan sak som är oerhört viktig att lägga på minnet är att ingen AWD är avlad på många många år med ren varg.

Det vi pratar om är multigennerationer.

När du räknar ut % så gör du så här om du Tex. har en 35 % och en 12 % så gör du så att du plussar i hop 35 +12 = 47. Efter det tar du och delar 2 med 47 du får då 23,5 % . Det innebär inte att alla hundarna i kullen blir 23,5 % utan det kan ju variera med några %.
Vi har en bestämmelse i Sverige när det gäller arter från vilda djur i det här fallet vargen, så måste avkomman vara fem generationer från vild varg!

När vi pratat om att en AWD har varg gener då menar vi inte att den har gener från någon Europeisk varg utan från Americanska vargar därav namnet American Wolfdog förkortning AWD.
Oavsett om det är high, middel eller Low content så ingår hundraserna Sibirien Husky, Alaskan Malamutte, German Sheperd och Americansk varg. I slutet på 70 talet och början på 80 talet så togs det in en gång, en Pyreenehund och Norsk Älghund och en gång Collie. Pyreenee för att få upp storleken och Norsk Älghund för att få in styrkan, Collie tog man in för att få en mjuk hund. Men kom ihåg att dessa tre raser tar man aldrig in i AWD nu. Vill man göra en outcross i dagens läge för att få ner % så använder man sig alltid av Schäfer, Sibirien Husky eller Alaskan Malamutte & även blandrasen mellan dessa 2, Alaskan Husky.

En high content Wolfdog har mer av vargens beteende. Den är mycket svår att ha innomhus och för att kunna ge en sådan individ vad den behöver bör man ha ett stort område som ett stort hägn. Man skall ha tid att umgås mycket med den och kunna socialisera den dagligen. Du bör också ha råd att ge den minst ett kg kött om dagen. En high content Wolfdog tycker inte om att vara ensam utan vill gärna ha en annan stor hund som sällskap. En high och middel content Wolfdog kan också vara mycket svåra att få rumsrena. Vi förordar inte high eller middel content AWD till någon som inte är hemma på heltid och kan anpassa sig och leva Wolfdoggens liv för den kommer inte att leva ditt liv.
En låg procentig AWD är en oerhört trevlig familjehund, den vill alltid vara med sin familj och tycker inte om att vara ensam, den har oerhört lätt för att lära sig saker, men den kan tröttna fort då den inte tycker om när man tragglar, det den en gång lär sig det kan den. Skrik aldrig åt din AWD för då blir den blockerad och sätter sig på tvären utan var vänlig men bestämd och beröm den mycket. Träna mycket inkallning. En del American Wolfdog tycker om att bita i händerna. Börja redan när valpen är liten med att säga Nej, du kanske får säga det många gånger för en AWD kan vara envisa och det är ett sätt för den att hälsa när den blir glad av att tex se dig om du varit borta en liten stund. Träna din valp med att klippa klorna regelbundet.

Till skillnad av AWD så är Saarloos och Tjeckisk Wolfdog enbart avlade på German Sheperd och Europeisk Varg och Karpatisk varg. Den Tjekiska är ju en ren brukshund och Saarloos en ren sälskapshund så är AWD både en familjehund och en alround hund som du kan ha om du är intreserad av drag, noosework eller agility eller kanske bara gå långa promenader och sedan gå hem och lägga dig på soffan, bara den får vara med dig.
Träna din AWD med andra hundar från det den är liten, men var försiktig så den inte råkar bli biten av någon hund som liten, då kan den bli väldigt rädd.

Kom ihåg, släpp inte din AWD på annat än inhägnat område eftersom den kan ha jakt i sig. Kom också ihåg att som liten valp är det en bäbis du får hand om och den vill vara nära dig och sin familj så ställ gärna hundens korg från början där den skall sova till ex nedanför din säng. En AWD är en UR Hund med ett mycket klart krops språk, i sättet kan den vara reserverad mot främlingar inte att förväxla med skygghet eller rädsla den är bara inte intreserad av att hälsa och hoppa på kreti och pleti. Om din AWD tuggar på något den inte får tugga på, så säg ett bestämt nej och erbjud den något som den får tugga på. Om du ger din lilla valp mjukis djur tänk då på att inte ge den någon med ögon av glas eller något annat farligt. Om du bor i hus med trädgård då kan du sätta ett s stängsel eller staket gärna 3 m högt en del AWD kan hoppa och klättra högt och gräva älskar d så lägg gärna ameringsmattor en halv meter ut längs med staketet. Något som alla AWD älskar är en hundlucka för att kunna gå ut och in i huset som den behagar och varje gång vill den hälsa på sin människoflock 😀

/Admin