Höftledsdysplasi hund

Vad orsakar höftledsdysplasi?

Höftleden består av lårbenshuvud/höftledskula och höftledsskål. Leden kopplar samman hundens bäcken med dess bakben.

Vid höftledsdysplasi (HD) utvecklas höftleden felaktigt. Det är en vanlig skelettrubbning hos många hundraser. Orsaken kan vara att drabbade hundars ledband är slappa, vilket gör att höftkulan inte hålls på plats som den ska. Rubbningen sker under hundens uppväxttid och gör att höftledskulan inte passar in i höftledsskålen på rätt sätt. Hela leden blir då slapp och instabil.

Höftledsdysplasi brukar leda till förslitning i brosket i höftleden och sedan till benpålagringar, så kallad artros. Pålagringarna brukar öka med åldern.

Arv och miljö

  • Höftledsdysplasi är ärftligt men även miljöfaktorer påverkar hur dysplasin utvecklas hos våra hundar.
  • Övervikt och felaktigt näringsintag kan förvärra höftlesdysplasi.
  • Sjukdomen är vanligare bland stora raser än små.
  • Även hundar med friska höftleder kan få avkommor som utvecklar höftledsdysplasi

Vad kan man göra för att förebygga symtom från höftledsdysplasi ?

Om du har en stor hund är det en bra idé att röntga dess höfter även om den inte ska få valpar. Dels kan man då sätta in åtgärder för att bromsa utvecklingen av följdproblem på grund av dysplasin. Dels är det värdefullt vid avel på släktingar till din hund. Överhuvudtaget är en tidig diagnos bra så att man kan anpassa träning och kost i god tid för att förebygga symtom.Hundar med konstaterad dysplasi kan med hjälp av rätt träning och kost leva ett bra liv.Övervikt ska undvikas i hela hundens liv.Valpar och unga hundar ska tränas så att muskler och kondition byggs upp i lagom takt.

Läs mer på > Evidensia