Gjorda för kylan

Gjord för kylan ❄️
Vargar är otroligt bra på att överleva i kyliga miljöer, ner till -40 F! Vargar har en trio av fantastiska fysiska anpassningar som gör att de kan överleva med högsta effektivitet i kyla och is. Först, deras fascinerande rockar. En vargs vinterpäls består av två lager. Toppskyddshåren, som är långa, tjocka och feta, fungerar som en vattentät barriär och håller fukt borta från huden.
Under skyddshåren skapar en otroligt tjock och fluffig underull bestående av miljontals mjuka duniga hår en filt som fångar upp varm luft nära huden och håller en relativt stabil temperatur även vid hårt väder (bild)

För det andra håller vargar sina ben och tassar varma genom motströmsvärmeväxling! Venerna som transporterar kallt, syrefattigt blod från tassarna tillbaka till hjärtat löper längs med artärerna som leder varmt syresatt blod ner till tassarna.
Närheten till vener och artärer gör att det kalla blodet värms upp innan det når vargens kärna och det varma blodet svalnar innan det når fötterna, vilket bevarar energi som annars skulle försvinna nästan omedelbart. Vargtassar kommer att vara kallare än resten av kroppen, men bibehåller de temperaturer som behövs för att hålla deras vävnader vid liv och frostskador. Detta underlättas också av skillnaden i fettsammansättning inom fötterna – fettet i en vargs extremiteter har en lägre fryspunkt än fettet i deras kärna! (bild)


Slutligen ger vargarnas långa näsgångar tid för den kalla luft de andas in att värmas upp innan de når lungorna, vilket hjälper till att hålla deras inre kroppstemperatur stabil (bild)


Alla dessa anpassningar samverkar för att tillåta vargar att överleva de otroliga klimatvariationerna i sina livsmiljöer och frodas under vintern.

#varg #varghund #varghundar #varghundutbildning #wolfeducation #wolve#wolvesofinstagram #realwolfdog #highcontentwolfdog #midcontentwolfdog #greywolf #greywolfdog #blackwolf #blackwolfdog #blackphasewolfdog #biologi