Historia

På den här sidan kommer vi berätta lite om wolfdogs och deras historia och mycket mer.

Indianerna i Nordamerika hade vargar, som hundar,de var väldigt noga med att ta valpar som verkade lugnast. För att de skulle bli tama så matade indiankvinnorna valparna vid sina bröst och man tog dem innan de fått ögon.

När de då öppnade ögonen så var det de först de såg en människa .Den historien hörde jag för många år sedan av en nordamerikansk indian på en av mina många resor.

De flesta av oss har nog hört talas om Jack London och Varghunden.
Faktum är att det var inget ovanligt att guldgrävarna tog en valp och när den blev vuxen fick den para sig med draghundarna, som då ofta var av rasen Malamut eller husky och på så sätt fick de en stark och uthållig drag hund.
På det här sättet kom den Amerikanska varghunden till (American Wolfdog)

Hundhybrider (ofta kallade varghybrider eller hybridvargen).
Detta är korsningar mellan tamhund och vild varg. Hybridisering förekommer så väl spontant i naturen, som arrangerat av människan. Man använder ofta namnet Varghybrid om dessa ankommer, men ordet är inkorrekt.

En hybrid är en korsning av två olika arter, vilket inte detta är. Hunden är en underart av vargen alltså Hunden och Vargen är samma art och kan då aldrig bli en hybrid. Avkomman efter Hund och Varg är också fruktsam vilket innebär att den kan föröka sig.

Slutet på 80-talet importerades två American Wolfdogs till Sverige av en man som hette Per-Inge Mattson. Hundarna vars namn var Adam och Mose togs in från New Mexico från en uppfödare som hette Michael Belshaw. Hundarna togs in på grund av att man skulle kunna göra något åt den då dåliga schäfer stammen som hade fått mycket sjukdomar.

William Leon är indian, som kom från Venezuela, Syd America och som hjälpte Per-Inge med kontakten till Michael Belshaw. Per-Inge och William blev uppfödare av de Svenska AWD och kan räknas till de mer seriösa.
De importerna som kom in sägs det att en var 64 % och en 80 %. Namnen på hundarna var Adam och Mose.
Vid den här tidpunkten fanns det flera uppfödare av wolfdogs i USA. American Wolfdog är en äldre ras än både Saarloos och Tjeckisk Varghund.

Mer finns att läsa på sidan, americanwolfdog.se